Όταν πρόκειται για τη διατροφή, αρχαία σιτάρι δεν μπορεί να beat

Ο Έινκορν. Μάλλον δεν το έχεις ακουστά. Και όμως υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό. Στην πραγματικότητα, όταν ο Αδάμ και η Εύα μαγείρεψαν ένα χάος από χυλό για πρωινό, ήταν αναμφίβολα einkorn ήταν ανάδευση πάνω από την φωτιά. Πράγματι, είναι τόσο παλιό! Εντάξει ναι, οι πρωινές συνήθειες του Αδάμ και της Εύας είναι κάπως κερδοσκοπικές, αλλά οι άγριοι κόκκοι einkorn

Ο Έινκορν. Μάλλον δεν το έχεις ακουστά. Και όμως υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό. Στην πραγματικότητα, όταν ο Αδάμ και η Εύα μαγείρεψαν ένα χάος από χυλό για πρωινό, ήταν αναμφίβολα einkorn ήταν ανάδευση πάνω από την φωτιά. Πράγματι, είναι τόσο παλιό!

Εντάξει ναι, οι πρωινές συνήθειες του Αδάμ και της Εύας είναι κάπως κερδοσκοπικές, αλλά οι άγριοι κόκκοι einkorn έχουν βρεθεί σε αρχαιολογικούς χώρους που χρονολογούνται από 12.000 χρόνια ή περισσότερο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το Einkorn ήταν το πρώτο σιτάρι που εξημερώθηκε. Η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων DNA δείχνει την Τουρκία γύρω στο 7500 π.Χ. ως την πρώτη καλλιέργεια του σιταριού.

Αλλά μέχρι το τέλος της Εποχής του Χαλκού, έπεσε από την εύνοια, όπως άλλες μορφές σίτου βρέθηκαν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις. Και σύντομα, το Einkorn βρισκόταν μόνο σε μικρές απομονωμένες εκμεταλλεύσεις εδώ και εκεί στην Κεντρική Ευρώπη. Κανείς δεν ήθελε αυτό το γενετικά μοναδικό σιτάρι πια.

Γιατί λοιπόν το ανανεωμένο ενδιαφέρον για αυτό το αρχαίο σιτάρι μετά από χιλιετίες παραμέλησης; Για τρεις απλούς λόγους:

Διατροφή: Einkorn έχει σε όλο το σύγχρονο σιτάρι, όταν πρόκειται για τη διατροφή. Έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες από οποιοδήποτε άλλο σιτάρι, και προσφέρει 3-4 φορές περισσότερο β-καροτένιο, δύο φορές τη βιταμίνη Α, και τέσσερις φορές τα αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ριβοφλαβίνη. Πλέον, έχει αποδειχθεί ότι einkorn διατηρεί περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά του κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ψησίματος από ό, τι σύγχρονο σιτάρι κάνει.

Γλουτένη: Επειδή einkorn έχει μόνο 14 χρωμοσώματα (σε αντίθεση με το σύγχρονο σιτάρι, το οποίο έχει 42) η δομή γλουτένης του είναι ριζικά διαφορετική. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η γλουτένη σε einkorn είναι πιο εύγευστο για εκείνους που είναι αλλεργικοί σε γλουτένη σίτου, και ότι τελικά θα μπορούσε να είναι αποδεκτή για χρήση από τους πάσχοντες από κοιλιοκάκη.

Γεύση: Για όσους απολαμβάνουν στιβαρούς κόκκους, einkorn είναι ένας νικητής. Έχει γεύση καρυδιού και πλούσια υφή που προσφέρεται τέλεια για ζυμαρικά και πυκνά ψωμιά.

Τι να μην αγαπήσω; Αυξημένη διατροφή, μεγαλύτερη αποδοχή γλουτένης, και νόστιμη γεύση-δεν μπορείτε να πάτε στραβά. Και αν και μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο να εντοπιστεί ακόμα, αξίζει τον κόπο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

Kατηγορίες